Община Две могили

+ - =

Ценно копие на Владимирската Света Богородица
22 Ноември 2010

Ценно копие на Владимирската Света Богородица откриха в църквата в Две могили

    Църквата в Две могили притежава рядка икона, копие на чудотворната икона на Владимирската Света Богородица. Ценната светиня в местната църква „Света Троица”, заедно с още няколко икони, е дарена преди пет години от човек, пожелал да остане в анонимност.

Оттогава дарението събирало прах, но наскоро след почистване и реставрация на иконите става ясно, че едната от тях е именно копие на Владимирската Света Богородица. Днес в църквата „Света Троица” е отредено специално място за Светинята. Всеки вярващ може да се поклони и да отдаде почит, както и да отправи молитвите си за здраве, за изцеление, за благополучие. Но, „за да стане чудото,-разказва отец Петър- е необходимо да се пристъпва с вяра – истинска, не лицемерна, не подражателска, а дълбоко обоснована и осмислена вяра”.
    Предстоятелят на храма вярва, че нищо при Бога не е самослучайно и че сама Владичицата е отредила мястото и времето за появата и разгласяването на Своята икона. Според отец Петър не е редно такава голяма светиня да се държи в тайна. По думите на Спасителя „Когато запалят светилник, не го турят под крина, а на високо, за да свети на всички”. Така е редно да се постъпи и сега. Да разберат всички хора и да се обърнат в нуждите си към Чудотворната икона.
    Отец Петър и общинското ръководство вече са обсъдили идеята по време на празника на града да се извършва литийно шествие с иконата от храма до центъра, където всяка година да се отслужва празничен водосвет за благоденствието на града и общината и за измолване защита с благодатния покров на Света Богородица.
    Експерти смятат, че оригиналът на Владимирската Богородица е създаден през ХІІ век. След дълги митарства светинята се завръща в Русия през 80-те години на миналия век по времето на Горбачов. Иконата е откупена от руските власти на търг, проведен в Лондон.
Руското православие изобилства с разкази за помощта и закрилата на Света Богородица по бойните полета. На Владимирската Света Богородица се гледа като на закрилница на руската държава от векове. Иконата спасила Москва от нашествието на хан Ахмат, а по време на втората световна война – от армията на Хитлер.
 

Банкова сметка

ОББ АД КЛОН ДВЕ МОГИЛИ
IBAN BG30UBBS80028449207610
BIC UBBSBGSF


Избори за Народно събрание 11.07.2021

Module error

Преброяване 2021

Правна информация :: Лични данни
 
Проект “Модерна и ефективна администрация в община Две могили”. Договор №A-09-31-38-C/12.06.2009 г.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския Социален фонд
Copyright © 2010 Община Две могили. Всички права запазени.