Община Две могили

+ - =

Новини
ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА
18 Юни 2021

   Тази година Черешова задушница е малко по-късно от предходните. Предстои да се почете на 19 юни. Задушницата се отличава от останалите, тъй като на този ден е прието да се раздават първите узрели череши.

   Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят за прошка и да посетят църковен храм. Малцина са запознати с това, че на гроба на мъртвите се ходи ден преди Задушница. За предпочитане е това да се случи в ранни зори. С червено вино се преливат гробовете и се пали свещ. Черешовата задушница през 2021 година се пада на 19 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости.

   Вярва се, че на този ден хората трябва да направят нещо мило за останалите, като това да нахранят бедните. В църквата се носят череши и жито, като житото трябва да е сварено ден, преди самата Задушница. Освен житото, наричано още коливо, може да се приготви и раздаде хляб, вино, дребни сладки и соленки.

  Храните, които подавате на близките си за „Бог да прости мъртвите души”, трябва да бъдат с четен брой. Към самата подавка може да се добави и още нещо, което мъртвият е обичал да похапва. Това близките му го решават. В някои краища в България близките на починалите остават храна на гробовете. Според свещениците обаче не бива да се прави, тъй като те вече не могат да се хранят и животните нападат храната и оскверняват гробовете. Можете да оставите шума от листата на орех върху гробовете на мъртвите, защото се смята, че по този начин им се прави сянка.

  Това са все важни правила, които мнозина са позабравили, а е хубаво да се знаят и почитат!

   Нека почетем своите почитали близки и се помолим за опрощаване на греховете им.

 Гробищният парк е почистен, тревата е окосена и започва текущ ремонт на част от ул. "Любен Каравелов" /от кръстовището с ул. „Цар Симеон” до входа на гробището/. Предстои електрифициране и изграждане на осветление по алеите, както и в Ритуалната зала.

 

   На всяка една Задушница ние, като християни, си спомняме за нашите починали близки – нашите предци. За тях извършваме заупокойни служби, панахиди, литургии…

   Нека пламъчетата на горящите ни свещи ни напомнят за безсмъртието на покойните ни близки!

 
Покана за двадесет и първото заседание на Общински съвет - Две могили
18 Юни 2021

   На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 58, ал. 1, т. 1 и чл. 54, ал. 2 и ал. 4 от Правилник № 1 за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, свиквам VІII-мия Общински съвет – Две могили на двадесет и първото заседание, което ще се проведе от 9.00 часа на 25.06.2021 година (петък), в конферентната зала на Община Две могили.

 
Поздравителен адрес
17 Юни 2021

 
Заповед 411
17 Юни 2021

 
РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ В ГР. ДВЕ МОГИЛИ
17 Юни 2021


продължава...
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 198

Банкова сметка

ОББ АД КЛОН ДВЕ МОГИЛИ
IBAN BG30UBBS80028449207610
BIC UBBSBGSF


Избори за Народно събрание 11.07.2021

Module error

Преброяване 2021

Правна информация :: Лични данни
 
Проект “Модерна и ефективна администрация в община Две могили”. Договор №A-09-31-38-C/12.06.2009 г.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския Социален фонд
Copyright © 2010 Община Две могили. Всички права запазени.