Община Две могили

+ - =

Архив новини и събития
V Международен фолклорен конкурс „Пауталия” 2011 – гр. Кюстендил
Thursday, 07 July 2011 07:36
There are no translations available.

С пет първи и две трети награди се завърнаха от V Международен фолклорен конкурс „Пауталия” 2011 – гр. Кюстендил фолклорни групи от община Две могили.  Участниците бяха оценявани от 10-членно жури, сред които проф. Петър Льондев – председател на Съюза на композиторите и народната певица Олга Борисова. „Кацеловска китка” към НЧ „Н. Й. Вапцаров” - с. Кацелово спечели две първи места в категориите за автентичен фолклор и пресъздаване на обичаи. „Чилновските баби” завоюваха първо място за представяне на автентичен фолклор и трето място в категорията за смесени формации. В индивидуалната надпревара Айгюл Бариева и Стефка Атанасова от НЧ „Светлина”-с. Чилнов заеха две първи награди. Приятната изненада беше третото място за дуета Стела Антонова и Айгюл Бариева към читалището в с. Чилнов.Участието на съставите се осъществи със съдействието на Община Две могили.

 

 

 
Еньовден
Friday, 24 June 2011 13:23
There are no translations available.

Денят на Рождеството на Св. Йоан Кръстител – 24 юни е известен у българите като Еньовден. В народния календар това е най-големият летен български празник, посветен на слънцето и борбата срещу болестите.
На 24 юни берем най-лековитите билки.
Това е  денят на лятното слънцестоене и един от най-големите християнски празници. Посветен е на слънцето,  на надеждата за здраве и добруване.
Еньовден  е най-дългият ден в годината. Нощта срещу празника, се счита за най-силна и тайнствена. Тогава звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила. В средата на тази нощ някога вярвали, че небето се отваря, морето застива в очакване на светлината, а цялата природа очаква изгрева на слънцето.
Появата на огненото светило на небесния свод, показва победата на доброто над злото. Затова, който посрещне изгрева на този ден, се счита за щастливец. Според народното поверие в еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве.
На Еньовден се берат билките, защото се смята, че те са придобили голяма магическа и целебна сила от празничната „игра” на слънцето. А който се окъпе в еньовската роса, си изгражда преграда срещу болестите през цялата година. На 24 юни от лековитите треви се свива венец и се носи в къщи. 
По инициатива на господин Драгомир Дамянов-кмет на Общината, жителите на град Две могили бяха поканени да посрещнат заедно изгрева на огненото слънце в местността”Орлова чука” в село Пепелина. Осигурените автобуси извозиха желаещите и в 5 часа сутринта на поляна,покрита с цветя и билки,ентусиастите се окъпаха в лъчите на слънцето,росата накваси краката, а уханието на смачкана трева допринесе за доброто настроение.Местни краеведи –Койчо Пенчев и Кера Кръстева, разказаха за празника, неговото значение и показаха билките, намиращи се на поляната.От набраните цветя и билки беше направен венец и окачен пред общината за благоденствието и здравето на населението.
Опитването на прясно сварения чай от билки  даде увереност на дошлите на празника,че цяла година ще са здрави и щастливи.  


 
Младежки обмен във Франция
Monday, 20 June 2011 11:14
There are no translations available.

Община Две могили отново спечели международен проект по програма "Младежта в действие" за младежки обмен с френски, румънски и италиански партньори. Десет младежи и двама ръководители от града ще бъдат на лагер от 31 юли до 8 август в гр.Пуансе, Северозападна Франция и ще представят наши традиционни игри на открито и ще се запознаят с игрите на своите европейски партньори.  Преди броени дни представители от общината се завърнаха от  подготвителна визита, за да организират намясто  програмата на престоя и да огледат възможностите за лагеруване.

 
Фолклорен фестивал "Жива вода" в с.Каран Върбовка
Friday, 17 June 2011 11:28
There are no translations available.


На 16 юли 2011 г. в местността „Аязмото” край манастира „Св. Марина” в с. Каран Върбовка ще се проведе ІІ Фолклорен фестивал „Жива вода”. Форумът се организира от Община Две могили и Народно читалище „Развитие 1908” – с. Каран Върбовка. Тази година фестивалът е с конкурсен характер и са включени 3 нови категории. Заявки за участие се приемат до 10 юли 2011 г.


Регламентът на фестивала и заявка за участие може да изтеглите от тук. 
Операта "Отвличане от Сарая" ще се играе в Две могили
Wednesday, 15 June 2011 05:26
There are no translations available.

Жителите и гостите на община Две могили ще имат възможност да се насладят на 24 юни на музиката на Моцарт. „Отвличане от Сарая” – зингшпил в 3 действия - ще представи Държавна опера – Русе на сцената на Летния театър в Две могили. Представлението се осъществява с любезното съдействие на кмета на Община Две могили Драгомир Дамянов, „Жокей” ООД, ЗЕМКООП „Филип Тотю”-Две могили. В ролите ще видим: Даниела Ковачева (Констанца), Евелина Кръстева-Стоянова (Блонда), Димитър Зашев (Белмонте), Светослав Цанков (Педрило), Калоян Христов (Осмин), Стоян Стоянджов (Селим паша). Режисьор на постановката е Симеон Симеонов, музикален ръководител Веселин Байчев, сценография и костюми Яна Дворецка.
Билети за операта може да се закупят в отдел „Култура” на Община Две могили на цена от 4,00 лв.

Моцарт е силно повлиян от немския зингшпил (вид комична опера в Германия и Австрия през ХVІІІ в., при която сценичното действие се разгръща в театрални диалози, съпроводени с музика и редувани с народни песни, балади и арии) и италианската опера буфа. На тяхна основа той създава класическите опери „Отвличане от Сарая”, „Сватбата на Фигаро”, „Дон Жуан”, „Вълшебната флейта” и др.
„Отвличане от Сарая” е специално поръчана от австрийския император Йозеф ІІ и за първи път е представена на 16 юни 1782 г. при голям публичен успех.
Действието на операта се развива в двореца на Селим паша. Принц Белмонте иска да спаси любимата си Констанца, която е в харема му като наложница. Приятелят му Педрило му обяснява как Констанца и нейната прислужница Блонда са попаднали в харема - пирати превземат кораба и пленяват всички на борда. Педрило съставя находчив и умен план как да спасят девойките. Четиримата правят опит да избягат, но биват заловени. Пашата обаче се оказва великодушен и благороден и ги освобождава героите.


 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 19
Terms of Use :: Privacy policy
 
Project “Modern and Effective Administration in the municipality of Dve Mogili”. Contract А 09-31-38С/12.06.2009
Тhis project is being implemented with the financial support of Administrative Capacity Operational Programme, co-funded by the European Union through the European Social Fund.
Copyright © 2010 Dve Mogili Municipality. All rights reserved.